Hey Scheids (2) - Robin Bos

2023-01-06

Hé Scheids!

Stel je even voor aan het amateurvoetbal publiek:

Ik ben Robin Bos en ik ben 18 jaar oud. Ik fluit sinds mijn tiende, dus al 8 jaar inmiddels, met veel plezier. Sinds vorig seizoen ben ik begonnen als KNVB scheidsrechter, omdat ik opzoek was naar meer uitdaging.

Vanwaar de keuze om scheidsrechter te worden:

Mijn vader was scheidsrechters coördinator bij mijn amateurvereniging en mijn broer was ook scheidsrechter. Toen ben ik op mijn tiende een keer gaan fluiten bij de 35+ en wilde ik vaker gaan fluiten. Een paar jaar later ben ik de cursus gaan doen voor verenigingsscheidsrechter en ik heb vorig jaar de SOIII afgerond.

Hoe kunnen we je omschrijven als scheidsrechter:

Ik ben een scheidsrechter die ervan houdt om contact te hebben met de spelers. Ik hou van een leuke pot voetbal en vind het vooral belangrijk dat alle spelers, het publiek en ikzelf aan het einde van de wedstrijd hebben genoten. Daarin probeer ik te kijken wat iedere wedstrijd nodig heeft.

Hoe zijn de afgelopen jaren als scheidsrechter verlopen binnen de KNVB:

Vorig jaar ben ik na de cursus bij de KNVB gaan fluiten bij de jeugd. Ik merkte dat dit niet helemaal bij mij paste, dus heb ik besloten om senioren te gaan fluiten. Dit vind ik een stuk leuker.

Hoe denk je dat de voetballers je zien als scheidsrechter:

Ik krijg vaak te horen: “Kijk, een jonge scheidsrechter!” Ik denk dat dat het beeld is wat de meeste mensen hebben, maar anderen denken ook dat jonge scheidsrechters streng zijn. Zo heeft iedereen zijn eigen beeld. Eigenlijk hoop ik dat de spelers na afloop niet meer weten wie de scheidsrechter was, want dan heb je het goed gedaan.

Wat is je uiteindelijke doelstelling als scheidsrechter:

Momenteel is mijn doel om uitgedaagd te worden en mezelf te blijven ontwikkelen. Dan gaan we zien waar het schip strandt. Het zou uiteraard mooi zijn om de top te halen, maar het belangrijkste vind ik dat ik plezier blijf houden.

Wat maakt het leven als scheidsrechter zo mooi:

Ik vind het leuk om iedere week op een ander sportcomplex te komen, zo kom je wel echt op bijzondere plekken. Achteraf kan ik van een wedstrijd genieten als ik goede beslissingen heb genomen en een leuke wedstrijd heb gehad. Zelf ben ik echt voetballiefhebber dus een goede of spannende pot voetbal doet me ook altijd goed.

Persoonlijk

Hobby's:

Uiteraard is fluiten één van mijn hobby’s. Ik vind het ontzettend leuk om te doen en houd me er ook doordeweeks mee bezig. In het algemeen heb ik gewoon een grote passie voor voetbal. Als ik in de weekenden tijd over heb probeer ik voetbalwedstrijden te bezoeken. Meestal in Nederland, maar soms ook in Duitsland of België.

Een leven zonder fluiten:

Als ik ooit zou stoppen, zou ik me altijd wel met voetbal bezighouden. Ik heb zelf jarenlang gevoetbald, dus misschien dat ik dat dan wel weer op ga pakken.

De grootste ergernissen als scheidsrechter binnen het amateurvoetbal:

Mijn grootste ergernis is denk ik dat niet alle spelers de spelregels kennen. Ik vind het prima als spelers wat tegen me zeggen, maar soms slaat het nergens op wat betreft de regels. Dat zou wel een ideale wereld zijn.

Sterke punten als scheidsrechter:

Ik denk dat ik goed kan aanvoelen wat een wedstrijd nodig heeft. Ik zet mezelf vaak op de achtergrond en laat het een wedstrijd worden, maar als er ingegrepen moet worden zal je me zeker zien. Ik denk dat ik die balans goed kan aanvoelen.

Hoe belangrijk is de vereniging SVD:

Ik denk dat de SVD voor veel mensen ontzettend belangrijk is. Je kan na elk weekend met je mede-scheidsrechters verhalen delen die je op de velden hebt meegemaakt. Iedereen heeft uiteraard zijn eigen visie en zo kan je wel van elkaar leren.

Overige:

Hoe kijk je tegen de excessen aan die bij regelmaat nog voorkomen in het amateurvoetbal:

Gelukkig heb ik tot nu toe nauwelijks hele heftige dingen meegemaakt. Ik denk dat niet alle spelers zich beseffen dat iedereen die op het veld staat ook een leven heeft naast het voetbal. Zolang iedereen menselijk tegen elkaar doet, zal het altijd goedkomen op het veld.

Assistent-scheidsrechters:

In de afgelopen jaren heb ik tijdens oefenwedstrijden af en toe met neutrale assistenten mogen werken. Dat is wel echt een wereld van verschil. Je kan ze bijna altijd blindelings vertrouwen waardoor je je beter kan focussen op andere zaken in het veld.

Wat is je motto tussen de (amateur)voetballer en scheidsrechter:

Ik denk dat ‘zonder respect, geen voetbal’ een treffende is. Respect is één van de belangrijkste dingen op het veld, zo zorg je er met z’n allen voor dat je van het prachtige spelletje kan genieten.

Hey Scheids (2) - Robin Bos
Richard van der Rest