2022-10-21
Hé Scheids!
Maak kennis met onze SVD-Trainer & KNVB Scheidsrechter Jan Tempelaar.
Vanwaar de keuze om scheidsrechter te worden:
Ik ben scheidsrechter geworden omdat ik door onregelmatige diensten niet meer in de selectie van Wieldrecht kon meedraaien. Ik was toen ook leider van een jeugdteam, die ik af en toe zelf moest fluiten. Zo kwam van het een, het ander en floot ik steeds vaker voor de club.
Hoe kunnen we je omschrijven als scheidsrechter:
Ik ben een scheidsrechter die tussen de spelers staat en wil bijdragen aan de amusementswaarde van een wedstrijd door veel duels te laten gaan.
Hoe zijn de afgelopen jaren als scheidsrechter verlopen binnen de KNVB:
Mijn carrière omhelst inmiddels 37 jaar actief als KNVB-scheidsrechter, waarvan 28 seizoenen in de top van het amateurvoetbal, met als hoogtepunt 2010. Ik floot toen IJsselmeervogels - Gemert voor het algeheel kampioenschap van Nederland. Ik herinner mij nog hert kippenvel dat ik kreeg toen we het veld opliepen voor 8500 man publiek.
Hoe denk je dat de voetballers je zien als scheidsrechter:
Door de jaren heen ben ik bij veel clubs geweest en ik heb vaak te horen gekregen: “We zijn blij dat u fluit vandaag". Een enkele keer dachten ze daar na afloop van de wedstrijd wel eens anders over. Daarom zijn dergelijke complimenten soms ook relatief.
Wat is je uiteindelijke doelstelling als scheidsrechter:
Mijn doelstelling voor dit moment is om fit te blijven, ik ben bijna hersteld van een slepende blessure. Ik hoop nog enige jaren op mijn huidige niveau mee te kunnen. Als einddoel heb ik altijd gezegd dat ik in mijn nadagen weer lekke ga fluiten voor mijn eigen club waar ik als klein jongetje heel veel zaterdagen heb doorgebracht.
Wat maakt het leven als scheidsrechter zo mooi:
Scheidsrechter zijn kan je alleen maar uitleggen als je het zelf hebt gedaan. Vaak hoor ik van outsiders dat ze zich niet kunnen voorstellen dat het een leuke hobby is. Men denkt dat je iedere week problemen en gezeik hebt maar het tegendeel wat mij betreft is waar.
Persoonlijk
Hobby's:
Ik kreeg de vraag wat mijn hobby's zijn. Bijna alle vrije tijd gaat op aan de scheidsrechterij. Naast fluiten ben ik coach bij TTBV, TS lid bij het OTS en zoals jullie weten iedere woensdag jullie trainer.
Een leven zonder fluiten:
Een leven zonder fluiten komt naderbij maar ik ga nog wel even door. Zolang het er nog uitziet en ik het nog een beetje bij kan benen, zul je mij op de velden zien.
Sterke punten als scheidsrechter:
Mijn sterke punten zijn denk ik altijd wel mijn fitheid en conditie geweest en ik durf te zeggen dat ik het vermogen heb om een wedstrijd te managen en te lezen.
Hoe belangrijk is de vereniging SVD:
Een scheidsrechtersvereniging is belangrijk. Gedurende een wedstrijd zijn we vaak alleen of met assistenten die je amper kent. Wat lekker is het dan op de clubavond even lekker bij te praten over je wedstrijd. Sommige doen dat tijdens de training tot vervelens toe, dat terzijde ha ha.
Overige:
Hoe kijk je tegen de excessen aan die bij regelmaat nog voorkomen in het amateurvoetbal:
Zelden heb ik maar en enkele keer excessen meegemaakt. Het voetbalveld is een verlengstuk van de maatschappij. Vandaag de dag zijn de lontjes korter, in de supermarkt, in het verkeer etc, dus ook op het voetbalveld. Belangrijk is om de tolerantiegrens te blijven bewaken.
Assistent-scheidsrechters:
Ik heb jaren mogen werken met neutrale assistenten. Een voorrecht op wat ik af en toe zie. Tegenwoordig sta ik nog wel eens te scouten bij een 3e of 4e klas wedstrijd en zie ik het niveau van clubmensen. Zelf probeer ik vooraf heel duidelijk te zijn en daar dan ook consequent naar te handelen.
Tot slot
Wat is je motto tussen de (amateur)voetballer en scheidsrechter:
Nou die is heel simpel:
Zonder voetballers geen scheidsrechter nodig, zonder scheidsrechter geen wedstrijd.