KNVB Cursus Assistent Scheidsrechter

2020-02-10

Opleiding tot Assistent Scheidsrechter is best lastig.

Zoals de meeste van jullie wel weten, zijn Chris en ondergetekende begonnen met de cursus assistent scheidsrechter bij de KNVB. Chris gaf in het verleden wel eens aan dat hem het assisteren ook wel leuk leek, en pa wilde niet achterblijven en ging met hem mee. In september de eerste cursus avond bij de Toss, de kantine van de COVS Breda. Cursusleider is dhr. Gerrit van der Heuvel, in een ver verleden een trouwe grensrechter, ja zo heette de man langs de lijn vroeger, hij is nu ook rapporteur voor assistenten in de 2e en 3e divisie, dus gepokt en gemazeld in het assistenten wereldje. Twaalf andere vakidioten sloten aan bij deze cursus, van heinde en ver kwamen de veelal jongere assistenten in spé vandaan, van Middelburg tot aan Boxtel.

De eerste vraag die gesteld was, na de voorstel ronde, “wie heeft er ervaring in het assisteren?” Verschillende handen gingen de lucht in, er was één deelnemer die vaste assistent is bij PSV onder 19 en een ander cursus lid vlagt bij Willem II. De rest ervaring, ja, maar alleen tijdens nacompetitie of oefenwedstrijden. Dat is dus de uitdaging voor deze cursus. Allemaal zijn we scheidsrechters en moeten nu gaan leren om een andere rol op je te nemen. Tijdens de eerste avond werd ons uitgelegd wat er wat ons verwacht werd. We werden op pad gestuurd om de assisteren en we werden 4 wedstrijden begeleid en beoordeeld door ervaren mensen uit de assistenten wereld.

Tevens kregen we de technische richtlijnen uitgereikt, welke we goed moesten doornemen voordat we de eerste wedstrijd moesten assisteren. Via Lisabond, een online tool van de KNVB moesten we opdrachten maken, zoals een zelfreflectie rapport van je eigen wedstrijd, een prestatie profiel, om aan te geven waar je naartoe wil in de ASR (assistent scheids rechter) wereld. Vol van informatie en indrukken werden we op pad gestuurd. Iedereen werd het eerste weekend ingedeeld om te assisteren.

EERSTE WEDTRIJD ASSISTEREN IS BEST WEL VREEMD.

Mijn eerste wedstrijd was PSV onder 17 tegen AZ onder 17, op de Herdgang in Eindhoven. Onder leiding van een zeer ervaren scheidsrechter op de landelijke lijst jeugd en een assistent uit Landgraaf werd het mijn eerste ervaring in het assisteren. Ook was er een coach toegewezen om mijn prestaties de beoordelen, dhr Mulder. De ontvangst was aller hartelijkst, er werd volop gesproken in de keurige ontvangst ruimte op de Herdgang. Je merkt wel gelijk, dat dit een aparte wereld is, waar iedereen elkaar kent en op een informele manier met iedereen wordt omgegaan. Meneer Mulder ondervroeg me voor de wedstrijd welke ervaring ik had en wat ikzelf verwachtte vandaag. Zelf maar een beetje op de achtergrond gebleven en het hele gebeuren van een afstandje in me opgenomen. Voor de wedstrijd werd door de SR uitgelegd wat hij van ons verwachtte.

Wat mij al was opgevallen tijdens het doornemen van de technische richtlijnen, dat er geen enkele ruimte is voor eigen invloed van de ASR. Als SR hebben we 17 spelregels, en altijd regel 18, waar de SR zelf een invulling aan kan geven. Nu als assistent staat alles beschreven en kan je niet naar links of rechts! Dat is heel erg wennen, er wordt nu op hele andere dingen gelet als dat je SR ben. De wedstrijd was snel en druistig, maar gelukkig gebeurde er geen gekke dingen. PSV was beter en won deze wedstrijd met 3-0. Voor mijn gevoel was het allemaal goed gegaan, dit werd ook bevestigd in de kleedkamer door de SR en de andere ASR. Maar toen kwam de coach in beeld, na een flesje water kwam het volgende uit de mond van dhr. Mulder,…….ging niet goed, ………ging niet goed, etc etc.. Nou daar zit je dan, in de veronderstelling dat het redelijk was gegaan. Niet dus, en na drie dagen krijg je het begeleidingsrapport en dan denk je, heb ik er wel goed aan gedaan om dit te gaan doen?

Toch de handschoen opgepakt en doorgegaan en inmiddels 7 wedstrijden geassisteerd. Ook in de opvolgende begeleidingsrapporten is te zien dat er vooruitgang is en dat is positief. Ook de feedback die je van andere assistenten krijgt zijn goede handvatten, om er iets mooi van te maken. Ook zijn we met de gehele groep naar een wedstrijd geweest in Breda, namelijk bij Baronie tegen Unitas, en de opdracht tijdens deze wedstrijd was, om ons te focussen op de eerste assistent, en daar dan een rapport over te maken. Ook dat is even wennen, omdat wij niet gewend zijn naar andere te kijken en dat dan aan papier toe te vertrouwen. Nu hebben we 11 maart onze laatste cursus dag en als we alle opdrachten hebben uitgevoerd, moeten we daar een presentatie geven over hoe de weg is geweest naar het assistenten schap.

WAT WEZENLIJK VERSCHILT MET SCHEIDSRECHTER ZIJN.

Voor alle SR, die met het idee rondlopen, dat ASR zijn een eenvoudige taak is, moet ik helaas teleurstellen, ik vind dat het respect voor de man langs de lijn er zeker moet zijn. Nu hebben de meeste dat wel, maar ga er maar aanstaan, met 250 man achter je, die over alles een mening hebben. Het voordeel van SR zijn, is dat je kan weglopen, maar als ASR  sta je toch maar op een beperkte ruimte. Wat voor mij wel een eye-opener was, is dat een scheidsrechter anders naar een wedstrijd kijkt als een ASR. De ASR mag namelijk geen voetbal kijken, maar situaties beoordelen op zicht en gehoor. Luisteren wanneer de bal wordt gespeeld, de zijlijn bewaken en de voorlaatste verdediger ook, en dat dan het liefst tegelijk.

Ook het gebrek aan ruimte voor de ASR is wel een puntje, er wordt zelfs gekeken naar de stand van de benen bij stilstand. Ik denk wel, dat het van toegevoegde waarde kan zijn voor elke scheidsrechter om deze cursus te volgen, zeker de jonge honden onder ons kunnen hier veel voordeel aan hebben. Ook als je club assistenten heb, waar op een andere manier mee wordt omgegaan, kan je dit meenemen in het gesprekje voor de wedstrijd.

Ik ga over enkele weken een beslissing nemen wat ik wil gaan doen, ik neig nu nog steeds naar fluiten, ook omdat ik het niet kan combineren met mijn werk.

Want nu is elk weekend al bezet met verplichtingen van de KNVB, en ik heb ook nog verplichtingen naar mijn werkgever.

Tot zover mijn belevenissen als ASR langs de lijn!

Sportieve groeten,

André Dorsman

KNVB Cursus Assistent Scheidsrechter