'Stukje' van onze Hans van Hoek

2018-10-17

Met de nieuwe SV Drechsteden site in de lucht, ‘zeurt’ onze voorzitter bij een ieder om een ‘stukje’ aan te leveren voor de site.

Daar eens over nagedacht, wat is dat een  ‘stukje’ ? Eigenlijk een heel vreemd woord.

We kunnen als scheidsrechter een ‘stukje’ lopen, maar als we de wedstrijd ASWH – Jong Feyenoord herinneren, was het arbitraaltrio : Jeroen, Chris en vooral André geheel stuk na de wedstrijd en dat was beslist niet van een ‘stukje’ lopen.

Ook een training van Jan Tempelaar op woensdagavond j.l. was geen ‘stukje’ lopen, 5.555 meter stond er na afloop op de teller, dat was beslist geen ‘stukje’, nee een ‘pokke’ eind.

Een prima warming-up, maar dan toch pech, Soerish kreeg een zweepslag, dan is je spier niet geheel stuk, maar door het scheuren van de spiervezels een beetje , toch spreken we hier niet over een ‘stukje’ spier.

“Hé Witteveen hoeveel ballen heb je ?”

“Twee ‘stuks’ en ze zitten in de zak”

“ Niet in het netje ?”

“ O ja, Tempelaar 2 ballen in een netje, staan al op het veld”.

Dan hebben wij het niet over een ‘stukje’ ballen, maar over 2 stuks.

Als Hans de Boer zijn favoriete werkzaamheden heeft uitgevoerd, het frituren van een bittergarnatuur en deze uitdeelt, vraag je ook niet “Mag ik een ‘stukje’ bitterbal, de rest leg ik wel weer terug. Nee, zoals van Meerkerk sr, steek je die (voorzichtig) in zijn geheel in je mik en niet een ‘stukje’.

Vanzelfsprekend…. controleert elke scheidsrechter voor de wedstrijd de doelnetten, zit er een gat in, dan spreken we ook niet over een ‘stukje’ net is stuk, nee het net is kapot en dient gerepareerd te worden.

Ik klap hier nu wel uit de school, want als we het hebben over een ‘stukje’, kunnen we het ook hebben over een haar’stukje’. Ooit Harry zijn haar’stukje’ zien verliezen (hij heeft nu inplant) ? Ik wel, midden in een wedstrijd tot grote hilariteit van een ieder.

Een ‘stukje’ : brokje, eindje, fractie, fragmentje, onderdeel, partje, snippertje het zijn allemaal synoniemen voor een ‘stukje’

Tenslotte kan je ook spreken over een ‘stuk’, maar ja dat vindt alleen de vrouw van onze voorzitter, als wij hem tegenkomen lopen we (heel) snel een ‘stukje’ om.

Sportieve groet van uw ‘stukjes’schrijver.

Hans van Hoek

'Stukje' van onze Hans van Hoek