SVD te gast bij Veronica Offside

2023-01-22

Op vrijdag 20-01-23 was een afvaardiging van de SVD te gast als TEAM VAN DE WEEK bij het televisie programma VERONICA OFFSIDE. Het werd een semi-live uitzending; van 20u30 tot 21u30, maar de opname was al van 19u30 tot 20u30, omdat Wilfred Genee aansluitend naar een opname van het SBS-programma Vandaag Inside door moest.

Ruud Hak had alles goed vooraf geregeld. Om ca.17u00 kon richting Hilversum gereisd worden. Om 18u00 op het mediapark aangekomen, bleek dat de meesten nog niet gegeten hadden. Op advies werd ʺDavidsʺ op het Mediapark bezocht. De fastfood hamburger bleek groter dan gedacht, waardoor later dan gepland ingecheckt werd. Maar nog ruimschoots op tijd konden de ‘spelregels’ van sfeermaker Chris aangehoord worden, Nadat iedereen zijn plaatsje had gekregen, was het tijd voor een drankje.

Nadat Wilfred begroet was, werden de gasten van deze avond Wesley Sneijder, Wim Kieft en Andy van der Meijde, met groot applaus verwelkomd, en kon de opname van de uitzending beginnen.

Gespreksonderwerpen van deze avond waren: Transfer Wout Weghorst, de klassieker Feyenoord – Ajax en de positie van Alfred Schreuder, de kaart van Bas Nijhuis, en ‘Zit ie’.

De gasten waren het over eens dat de sfeer belangrijk was, en dat het vanavond gezellig en prettig moest zijn. Het advies was om jezelf te blijven (herkenbaar). Diverse anekdotes van spelers met trainers kwamen voorbij, en er was schijnbaar sprake geweest van ‘grensoverschrijdend gedrag’.

Vooral komisch waren de verhalen over de maaltijden van het Nederlands elftal die ‘verschrikkelijk’ waren, en dat sommige spelers blij waren dat ze weer naar de kamer konden; je werd getest.

De rondo van PSG ging volgens de gasten iets te snel voor Wout Weghorst, maar ze gingen wel mee met het oordeel van ‘Ten Heg’ dat Wout verzorgd voetbal had gespeeld.

De ‘indrukwekkende’ klassieker Feyenoord – Ajax in De Kuip van a.s. zondag, ‘een wedstrijd op zich’, werd breed geanalyseerd. De opstellingen van Wesley en Wim werden gemotiveerd besproken.

Ajax trainer Alfred Schreuder had uitgesproken dat ze kampioen wilden worden, en nu halverwege de competitie een grote stap konden zetten. De gasten waren daar minder van overtuigd, en vonden Alfred communicatief niet best (bijv. bij het vertrek van Daily Blind), en vonden ook de leiding van Ajax weinig slagvaardig. Zij hadden bij sommige trainers wel wat anders meegemaakt (opdrukken, enz.).

Bij te laat voor de wedstrijdbespreking aankomen, dan ging er een kruis door je naam in de basisopstelling. ʺNiet gefocusd vooraf, dan ben je dat ook niet in de wedstrijdʺ.

Veel waardering was er voor trainer Arne Slot toen Steven Berghuis ter sprake kwam: ʺLaat ze nou ons (Feyenoord) a.u.b. steunen, en niet tegen iemand zijnʺ.

De spanning werd gepeild aan de hand van interviews met Valentijn Driessen, Rinus Israel en slechte ‘ogen’ grappen van een ‘echte’ Feyenoord supporter (schoonvader van Chris).

Ook het TEAM VAN DE WEEK, onze Scheidsrechters Vereniging Drechtsteden (met leden Danny Makkelie en Marc Nagtegaal) kwam onder luid applaus aan de beurt. Applaus is wel ongewoon voor scheidsrechter, maar Eddy verwoorde onze aanwezigheid goed: ʺHet is een leuk vak, en als er geen scheidsrechters zijn, dan is er geen voetbal meerʺ.

De overtreding van FC Volendam-linksback Derry John Murkin (afgelopen zaterdag tijdens het duel met RKC Waalwijk) op Julian Lelieveld kwam in beeld.. Scheidsrechter Bas Nijhuis deed deze overtreding met buitensporige inzet af met geel en werd ook niet overruled door Erwin Blank in het VAR-centrum.

De SVD-ers toonden, toen naar hun oordeel werd gevraagd, allemaal rood. Daarmee is niet gezegd dat Bas ‘er niks van kan’, maar hij laat soms wel veel toe.

Na het zien van ‘Zit ie’ gaf Eddy aan: ʺHij zitʺ.

Toen was het tijd voor de reclame, en in de studio voor pauze met een drankje.

De 2e helft werd gestart met applaus, en door de SVD-ers met luid gefluit (van de Fox).

Trainer Jan kreeg de microfoon voorgehouden, en merkte op: ʺWij beginnen net als jullie aan de wedstrijd, en we zien wel waar het uitkomtʺ. Eddy werd genoemd als secretaris, maar notulen zien we nooit.

Het gesprek kwam weer op Feyenoord – Ajax. Feyenoord werd een goede kans gegeven om kampioen te worden. PSV werd minder kansrijk ingeschat; het functioneren van trainer Ruud van Nistelrooij en de transfer van Madueke werden onder de loupe gelegd. Het zou puzzelen gaan worden voor de PSV-trainer.

Even was er de angst dat Andy ‘zijn stem in de pauze op het toilet had laten liggen’.

Maar dat was niet het geval, en er werd ook nog over de transfer van Memphis Depay naar Atletico Madrid gesproken. De vergelijking van trainer Simeone met Diego Costa ging niet op, zeker niet nadat het vuurwerk om gewekt te worden was getoond. De gasten vonden dat Memphis eerst eens een half jaar in zijn ritme moest komen, en dat dan zijn kwaliteiten naar boven zouden komen.

Voor 80% werd voorspeld dat als Ajax zondag verliest, dat Alfred Schreuder ontslagen zal worden.

Voorspelde uitslag: Wesley 3-2, Wim 2-2 en Andy 2-1.

De scheidsrechters en de andere genodigden werden bedankt voor de aanwezigheid.

Er was nog tijd voor een groepsfoto met de hoofdrolspelers.

Na een winterse rit naar huis, kwam er een einde aan een leuke activiteit

Tijdens de thuisreis werd druk geappt door het thuisfront, die naar de uitzending zaten te kijken.

De organisatie wordt bedankt voor een leuke avond, waarbij de arbitrage weer goed op de kaart is gezet..

Uw verslaggever,

Leo van Heiningen