Verslag VAR visit in Zeist

2019-09-21

De SVD te gast in het ARAG KNVB Replay Center.

Op 20 september jl. was de Scheidsrechters Vereniging Drechtsteden (SVD) - op uitnodiging van de KNVB – te gast in het ARAG KNVB Replay Center in Zeist, om live de verrichtingen van de Video Assisted Referee (VAR) tijdens de competitiewedstrijd FC Twente – Heracles bij te wonen.

Om 18.15 uur werd op tijd afgereisd van Hendrik-Ido-Ambacht naar Zeist. Echter de reis verliep met enige vertraging, doordat chauffeur André, in één van de door Taxi Wegman beschikbaar gestelde busjes, ruzie kreeg met de koppeling. André kreeg meteen de rol van KNAR (Kan Niet Auto Rijden) toebedeeld.

Ondanks deze tegenslag kon Ad van Meerkerk (KNVB-supervisor) de groep van 21 leden om 19.15 uur verwelkomen. Na de uitleg van Ad over ons programma van deze avond, werd door Hans Olde Olthof (Techniche Staf KNVB) tekst en uitleg gegeven over de rol van de VAR. Heel duidelijk werd dat de rol van de VAR beperkt blijft tot het adviseren van de scheidsrechter bij 4 situaties: persoonsverwisseling bij gele\rode kaart, wel\niet rode kaart, wel\niet strafschop en wel\geen doelpunt.

Na deze uitleg van Hans mocht in kleine groepjes het Replay Center (waar 6 wedstrijden tegelijkertijd gevolgd kunnen worden) van binnen bekeken worden. Clay Ruperti, Freek van Deursen en Ad van Meerkerk waren al met de voorbereidingen bezig, waaronder het testen van de techniek.

Na koffie met koek, verzorgd door Liesbeth en Stefan, werd het tijd om een goed plekje te zoeken voor het volgen van de wedstrijd, en specifiek de rol van de VAR daarbij.

Om 20.00 uur ging de wedstrijd van start, die onder leiding stond van Jochem Kamphuis, geassisteerd door Richard Polman en Erik Kleinjan, en als 4e official trad op ons SVD-Lid Marc Nagtegaal. De wedstrijd was boeiend, en er was zeker een “VAR-momentje”. De 2-0 voor FC Twente ging niet door, want Jochem werd door de VAR geadviseerd te gaan kijken naar het scherm. Er was hands door de aanvallende partij geconstateerd bij de aanvallende actie. In de rust werd daar nog met Clay en Freek over nagepraat. In de 2e helft was er nog een “VAR-momentje” waar Clay en Freek besloten ‘af te blijven’ (niet te adviseren). Dit betrof een wel\niet rode kaart voor speler bij het landen op de voet van de tegenstander. Ook deze situatie konden Clay en Freek na afloop van de wedstrijd goed uitleggen.

Na het nuttigen van een hapje en een drankje werd om 10.30 uur de terugreis naar Hendrik-Ido-Ambacht aangevangen, die deze keer zonder problemen verliep.

Iedereen was het ermee eens dat het een leuke, interessante en leerzame avond was geweest.

Heel veel dank aan:

• Ad van Meerkerk (Supervisor KNVB, die dit bezoek heeft geregeld);
  • Hans Olde Olthof (Technische Staf KNVB);
  • Clay en Freek (VAR);
  • Liesbeth en Stefan (Catering)
  • Hendrik-Jan de Graaff /Taxi Wegman (Vervoer);
  • Het bestuur van de SVD.

Namens de gehele SVD-groep, Leo van Heiningen

Verslag VAR visit in Zeist