Verslag bezoek Bjorn Kuipers

2018-11-29

Beste leden van de SVD,

Afgelopen woensdag 21/11 is ondergetekende op uitnodiging van Chris naar het theatercollege geweest van Bjórn Kuipers in de stadsgehoorzaal in Haarlem. Bij aankomst in de 100 jaar oude schouwburg viel de bouw van de zaal als eerst op. Van buiten nog in originele staat, maar van binnen modern, tot dat je de zaal betreed, deze is nog met balkons, foyer en met een imposante kroonluchter.

Enkele vrouwen en veelal mannen betraden om 20.15 uur de zaal om te luisteren naar de verhalen van één van onze top arbiters. Na een inleidend praatje door de side kick kwam Bjórn het podium op, waar enkel een groot scherm en een wedstrijdbal lag. Vanaf de eerste minuut boeide hij het publiek met aanstekelijke anekdotes over het bestaan als scheidsrechter, ondernemer maar vooral als echtgenoot en vader van twee kinderen.

Hij begon met de impact, die het “bekend” zijn heeft op de privé omgeving, dit heeft grote invloed op vooral de directe omgeving. Alles wordt er over je geroepen, via TV, sociale media, en gelukkig dat dit mag en kan, maar de impact is vele male groter als iedereen doet vermoeden. Ook de kinderen worden vaak aangesproken over beslissingen van papa op het veld, veelal daartoe aangespoord door de omgeving van de kinderen. Je moet het je allemaal laten welgevallen. Hij vertelde aan de scheidsrechters onder ons, dat dit bij ons voorkomt, maar dan in een kleinere groep. Je met dus stevig in je schoenen staan.

Daarna werd het ondernemerschap uitvoerig besproken, opa Kuipers ooit begonnen als kruidenier met 40m2 levensmiddelen in een klein loodsje. Dit uitgebouwd door vader Kuipers met drie supermarkten, en met Bjórn als opvolger, die na verloop van tijd twee supermarkten verkocht heeft aan AH, na de overschakeling van C1000 werd het dus Jumbo.

Ook in deze wereld is het presteren op topniveau, want dit team, veel groter als op het veld, moet elke dag top zijn. Daarin nam Bjórn ons mee naar de supermarkt wereld, waar de mensen op de vloer jouw succes bepalen. Bij de overname bleek dus, dat toen de familie Kuipers voor zichzelf werkte de inzet vele malen hoger en intensiever was, en dat dit na de overname een stuk minder was. Er werden foto’s getoond van een lege winkel, omdat het personeel zich niet kon motiveren om voor de grote keten dezelfde inzet te tonen als daarvoor. Bjórn vertelde, dat door vele gesprekken, hij iedereen duidelijk maakte, dat ze niet voor de Jumbo werkte, maar net als voorheen voor team Kuipers. Dat team werken was en is voor Bjórn heel belangrijk, want succes maak je met je gehele team. Ook in het zaken leven. Nu heeft hij vorige week een tweede supermarkt gekocht in Oldenzaal.

Toen werd het tijd voor de scheidsrechter Kuipers, waarin hij uitdrukkelijk benadrukte, dat hij dit nooit alleen had gekund. Hij ontvangt heel veel steun van familie vrienden, en wat hij vaak benadrukte, het werken in team verband. De twee vaste assistenten, Sander van Roekel als eerste assistent en Erwin Zeinstra als tweede assistent tijdens wedstrijden langs de lijn. Als er een Europese bekerwedstrijd wordt gefloten gaan er een 5e en een 6e man mee, en op het laatste WK in Rusland was Danny Makkelie mee als VAR.

Aan de hand van beelden werden we meegenomen in de wereld van de scheidsrechter in het mekka van de voetbalwereld. Veel wedstrijd beelden werden getoond en daarna de communicatie tussen de mensen op het veld en de eventuele VAR die aanwezig was. Voor ons, door de avonden waarin Danny ons heeft meegenomen in deze wereld van de headset was dit geen onbekend fenomeen, maar je hoorde in de zaal bij veel mensen de verbazing over de kakafonie aan geluid, doordat iedereen iets roept en vindt en de scheidsrechter hier maar mee moet handelen.

Tijdens de beelden van PEC Zwolle tegen PSV van deze competitie, werd aanvaller van Duinen door keeper Zoet onderuit gehaald en de verslaggever bij Studio Sport, Frank Snoeks, riep gelijk strafschop en rood voor de keeper. Bjórn zette het beeld stil, sprak de zaal toe dat de verslaggever dit roept, maar dat de regel toch echt anders is, namelijk het is geen doorgebroken speler, dit was een duel om de bal en er was geen scoringskans. De verslaggever dacht nog aan het triple punishment, maar deze is afgeschaft. Bjórn gaf een strafschop aan PEC Zwolle, en voor de rest geen disciplinaire straf. Wat bleek, Frank Snoeks was samen met zijn vrouw naar deze college tour te zijn gekomen en werd direct gevraagd naar zijn commentaar achteraf. Hij ging door het stof, hij vertelde dat de verslaggevers voor het begin van de competitie door een betaald voetbal scheidsrechter worden bijgepraat en ingelicht over de veranderende spelregels. Hij gaf zijn fout toe, tot hilariteit van de gehele zaal.

Ook de vele sterren in de Champions League komen aan bod, finales en andere wedstrijden, waarin de leiding door team Kuipers opvalt door de goede samenwerking van het gehele team. Sergio Ramos van Real Madrid is een goede vriend, Bjórn heeft in elke wedstrijd waar deze Ramos meedeed hem een gele kaart getoond,  terwijl hij voor de wedstrijd al te horen krijgt om vooral rustig aan te doen. Je hoorde via de communicatie hoe hij Bjórn benaderde, vanaf 40 meter in de volle sprint, hem even aantikken en in vloeiend Engels uitleggen dat je het er niet mee eens bent. En hoppa, weer een kaart aan de verzameling van de heer Ramos. Ook Neymar werd nog getoond, tijdens de wedstrijd Brazilië tegen Costa Rica, waarin Bjórn een strafschop gaf, welke achteraf door Danny terecht werd terug gedraaid. Bjórn vertelde daarover, dat dit zijn verblijf tijdens het WK heeft verlengd, dus werd er aangetoond, dat de VAR van toegevoegde waarde is.

Tijdens dit college werd de zaal ook betrokken door middel van de gooi microfoon, die de gehele zaal werd door geslingerd. Verschillende vragen werden op Bjórn afgevuurd, welke sommige met een kwinkslag werden beantwoord. De leukste vragen werden beloond door een shirt van Bjórn zelf. Er zat een jongetje in de zaal, een jaar of 10 met een Ajax trainingsjackje aan, deze vroeg aan Bjórn of hij het zelf fijn vond om St. Juste al na 5 minuten tijdens de klassieker de rode kaart te geven. Bjórn vroeg of hij supporter van Ajax was, welke bevestigend werd beantwoord. Bjórn vertelde aan hem, dat het nooit een fijn gevoel geeft om de rode kaart te geven, maar als dit moet, dan moet er opgetreden worden. Dit deed mij gelijk denken aan een uitspraak van onze oud voorzitter Ton, die vertelde dat je vrienden in de kroeg maakt, maar niet op het voetbalveld. 

Een ander mooi voorbeeld van teamwork was een situatie, tijdens een wedstrijd tussen Willem II tegen Heerenveen, de bal wordt diep gespeeld, en het lijkt, alsof een speler van Willem II de bal raakt, voordat hij bij een aanvaller terecht komt, die op dat moment buitenspel zou staan, als de bal onderweg niet was aangeraakt. Je hoort Sander van Roekel roepen aan Bjórn of de bal werd geraakt, dit werd negatief beantwoord, dus Sander riep gelijk drie keer buitenspel, waarbij hij de vlag omhoog deed. Bjórn was niet overtuigd van buitenspel en met enkele kracht termen werd er naar elkaar geschreeuwd, deze woorden waren niet bedoeld voor tere zieltjes, maar Bjórn floot deze aanval af. Nog even discussiëren en daarna een duim naar zijn assistent. Hij was alleen één ding vergeten en dat was sorry zeggen.

Ook de samenstelling van een team is belangrijk, als je de beste wilt zijn, wil je ook de beste mensen om je heen. Hij heeft in het begin een andere assistent gehad in team Kuipers, helaas was deze niet geschikt voor de absolute top.

Na de voorstelling was er een meet en greet, waarin je in de gelegenheid werd gesteld om op de foto te gaan en het boek van Bjórn aan te schaffen, de opbrengsten van dit boek gaan totaal naar het onderzoek naar darm kanker. Ook dit boek heb ik mogen ontvangen van Chris met een persoonlijke boodschap van Bjórn. Wij vonden het een zeer geslaagde avond en zeker voor herhaling vatbaar. De uitspraak van de avond was, wie geen beslissingen neemt, kan ook geen fouten maken!!

Groeten van Chris en André.

Verslag bezoek Bjorn Kuipers